Tussen de 15% en 20% van de reanimaties bij volwassenen is daadwerkelijk succesvol!
Waarom zitten we hier dan?
Omdat niets doen helemaal geen succes oplevert.
Eerste Hulp Bij Ongevallen, gericht op kinderen. Georganiseerd op de crèche van mijn kleine meiden. Uiteraard offer ik daar een avond voor op. En zeker wel dat het leerzaam is. Na een shocking eerste gedeelte over reanimatie en het omhoog schieten van stress hormonen en hoe dan toch rustig te blijven na de koffie break de meer voorkomende gevallen (…), schaafwonden, paaseitjes is kinderkeeltjes en teken. In circa 3 uurtjes even helemaal bij over wat te doen als er iets gebeurd dat eigenlijk niet helemaal de bedoeling is.
De takeaways?
- Kinderen krijgen (in principe) geen hart stilstand, begin met zuurstof, daarna hartmassage. Waar je bij volwassenen begint met hartmassage.
- Techniek van de reanimatie? Bij volwassenen 30 keer drukken, 2 keer ademen (op ritme van 100 keer per minuut), bij kinderen 15 keer drukken, 5 keer ademen.
- Trek een teek in een keer eruit. Hou je de wond in de gaten, vormt zich na circa 2/3 weken een rode cirkel, ga direct naar de huisarts.
- Bij vingers (al dan niet via een spijker) in het stopcontact… haal eerst het stroom eraf, daarna het kind uit het stopcontact. Indien deze volgorde wordt omgedraaid is de kans groot dat ook jijzelf EHBO nodig hebt…
- Schaafwonden, lekker met water schoonmaken. En de mooie Buurman en Buurman pleisters van de kinderpostzegel week zijn voor de pop!
- Is een kind (hard) gevallen, laat het zelf opstaan, help het niet! Instinctief wil een kind naar mama (…) rennen, als dit niet meer lukt is er een probleem.
(On)bezorgde ouders, ik zou zeggen, het kan zeker geen kwaad om een dergelijke avond een keer te volgen.
En nog een kleine tip (ssssst): als de alarmcentrale hoort dat het ongeval een kind betreft zullen zij (nog) sneller reageren. Dus, als oma je lief is en 112 is gewenst… zeg maar dat het een kind betreft.