Creatief met Cijfers

Ooit werkte ik bij een onderzoeksbureau (blauw research, nog steeds het leukste en beste markt onderzoeksbureau van Nederland). Gelukkig niet als onderzoeker (kans berekening? Je hebt 50% kans, het gebeurd wel of niet…). Ik heb dat echter wel e.e.a. geleerd over onderzoeksdata en hoe deze te lezen en te gebruiken.

Wees niet te creatief met cijfers….

En wat valt mij op? Hoe makkelijk mensen (lees: politici (zijn tenslotte ook mensen (echt!)) data zo kunnen lezen en neerzetten dat de conclusie niet is wat de data zeggen. Zo zag ik een tweet van dhr. Wilders. Deze beste man beweert dat 60% van de Nederlanders de PVV in de regering wil. En dat op basis van een staatje… nou ja, hieronder zijn conclusie en de data.

Geert Wilders, statistieken koning

 

Mijn conclusie: als (ALS) de PVV de grootste partij wordt vindt 60% dat de PVV ook verantwoordelijkheid moet nemen en in de regering moet. En 56% wil Wilders niet als premier als de PVV onverhoeds de grootste wordt. 

Maar ja, mijn conclusie zal wel niet kloppen, want dhr. Wilders snapt het… en (te) veel mensen gaan hierin mee. Doe dat nou niet! PVV stemmen, prima, maar ga niet met onjuiste getallen schermen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *