nijntje-op-school[1]In Breda is de eerste Steve Jobs school gestart. In Arnhem heb ik een potentiële school voor mijn dochter bezocht, er was geen wifi…

De toekomst van het onderwijs kan volgens mij alle kanten op. Wat voor mij, als vader, van belang is?

Aan het einde van de rit zou ik graag willen dat mijn kinderen een goede basis hebben; rekenen, taal, sociale omgang, normen en waarden, creativiteit en een mooie score op de CITO toets(?). En ja, het kan best zijn dat die CITO toets over 8-10 jaar vervangen is door een ander systeem en/of dat de toets geheel en al digitaal wordt afgenomen.

Er is de afgelopen jaren / decennia al heel veel veranderd. Zo kan ik nog herinneren dat ik mijn laatste klaslokaal op de lagere school twee computers stonden, daar mocht je soms, heel even op. En dit terwijl ik thuis bezig was in BASIC een menu op te zetten zodat mijn moeder de computer ook kon gebruiken! Ik heb echter nooit een typecursus gehad (dat gaat nu nog steeds lekker met maximaal 3-4 vingers en blind typen kan ik wel, maar dan moet je de rode golfjes wel voor lief nemen ;-)). Ik geloof dat een typecursus nu basis pakket is? Wanneer volgt snellezen?

De veranderende digitale realiteit waar we in leven trekt bij mij (mede door mijn werk) dagelijks aan me voorbij, daar kan geen school je op voorbereiden. Een goed stel hersenen is te ontwikkelen, daar ben ik van overtuigd en daar zie ik de toekomst van onderwijs, namelijk in wat het onderwijs ook in het verleden heeft gedaan. Als daar een iPad voor nodig is, dat kan. Geen wifi is best discutabel (en makkelijk op de lossen) maar als een goede school meent dat zonder kan, dan kan de school zonder.

Het gaat om het systeem, niet om de middelen! En de echte toekomst van het onderwijs? Dat zijn onze kinderen…

[iframe src=”http://www.youtube.com/embed/fD68l2DsbWQ” height=”315″ width=”560″]

De Ipad/Steve Jobs school uitgelegd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *