Nostradamus en de trendwatchers van de 20e eeuw!

Nostradamus en de trendwatchers van de 20e eeuw!

De visioenen van Nostradamus

Nostradamus, wellicht de bekendste ziener uit het verleden. Zijn visioenen omvatten Hitler, de atoomboom, nine eleven en meer makkelijk of minder makkelijk herleidbare aanwijzingen die de goed verstaander kan ombuigen naar prachtige voorspellingen. Niet echt een trendwatcher, wel een man die in de toekomst kon zien. Nog zo’n iemand was Isaac Asimov. Deze rus verhuisde op zijn derde naar Amerika en is voornamleijk bekend als schrijver van Science Fiction verhalen, ongeveer 500 publicaties heeft hij op zijn naam. En niet alleen schrijver, Asimov was stiekem ook een beetje trendwatcher, net als Nostradamus…

Wat voorspelde Asimov zoal?

Hoe toevallig, in 1964 deed hij een aantal voorspellingen over de toekomst in… 2014! Nu dus…
Een kleine lijst van zijn voorspellingen:
  • De mens zou veel energie steken in voertuigen met een ”robot brein’. Zelfsturende auto’s. En jawel, hoewel de voorspelling nu is dat de massa in 2020 aan de zelfsturende auto gaat rijden ze wel degelijk al rond!
  • Ook zou er een kolonie mensen op de maan leven, en Mars zouden we verkennen. Met het Space Station SSI en diverse missies naar Mars zijn we in de goede richting aan het gaan. 
  • “Robots zullen geen gemeengoed zijn, en ook nog niet erg goed, maar ze zijn er wel.” Hoe accuraat?! De robot stofzuiger Roomba is wel niet een robot met een menselijk uiterlijk, maar wel degelijk een goede hulp in huis. Net zoals trouwens de robot grasmaaiers…
  • Eten kan worden besteld en op een bepaalde tijd worden thuisbezorgd(.nl… )
  • Een vertaalmachine (check)
Helaas is de onuitputbare batterij er niet gekomen. Maar goed, het perpetimum mobile is natuurlijk ook een queste die nog wellicht even voortduiurt.
Wil je meer lezen? Het voorspellende verhaal van Asimov kun je vinden op de site van de NY Times.
Nostradamus van de media
En wist je trouwens dat Nederland ook een goede trendwatcher had in de jaren 80? De welbekende Chriet Titulaer. Hij wordt zelfs de Nostradamus van de media genoemd!

One thought on “Nostradamus en de trendwatchers van de 20e eeuw!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *