
Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika.
And Now for Something Completely Different…
1493 – Hoe de wereld zich ontwikkelde na de ontdekking van Amerika.
Niet het type boek dat ik met grote regelmaat lees. 1/4 van het boek is voor de voetnoten. Het is een epos, een wetenschappelijk onderbouwde kijk op de wereld van 1493.
1493
Wellicht niet onbekend, 1493, Columbus (Colón) ontdekt Amerika. Dit boek laat de gevolgen zien, en dan op een manier die je niet 123 bedenkt. Namelijk de gevolgen van de Columbiaanse uitwisseling (huh?!).
Voor 1493 was de flora en fauna van de verschillende werelddelen gescheiden (een drijvende koksnoot daar gelaten). Ná 1493 begon het grote uitwisselen. De aardappel was er nog niet in het Europa van Columbus. En paarden en geiten waren in Amerika onbekend. De honger van rubber, zilver en uiteindelijk ook arbeid (lees: mensen) heeft een wir-war van samenstellingen in de wereld aangebracht.
1493 is af en toe warrig te lezen, niet alleen de vele voetnoten, maar soms het van de hak op de tak springen maar het lastig. Echter, het geheel geeft een mooi beeld en nieuwe inzichten. De gevolgen van de komst van de aardappel (de oplossing voor honger, maar ook de reden voor één van de ergste hongersnoden). De logica om via Amerika naar China te gaan, de onlogica van de slavenhandel.
Het is een mooie uitwerking van de redenen en gevolgen. Zonder oordeel.
Want uiteindelijk is deze samensmelting van flora en fauna op de aarde misschien wel één van de belangrijkste gebeurtenissen op aarde.