Geert Mak, kan er niets aan doen, maar rond Geert Mak hangt voor mij altijd een soort van spruitjes lucht. Maar als je dan zijn boeken leest, dan moet ik toch wel toegeven, hij heeft heel slim een prachtige niche gepakt en is daarin een werkelijk goed schrijver. De levens van Jan Six past precies in het rijtje Geert Mak boeken. “nee toch, niet weer een verhandeling over de geschiedenis”, maar het boeit uiteindelijk toch weer en binnen no-time ben je verzeilt geraakt in de geschiedenis van Nederland. Deze maal aan de hand van de familie Six.
Jan Six
Het verhaal is dus opgehangen aan Jan Six, niet ééntje, maar de hele stamboom. Vanaf het moment dat de familie arriveert in het oude (pré Gouden Eeuw) Amsterdam tot het einde van de 20e eeuw. De Sixen zaten aan de goede kant van de florijn. Zoals Mak ook zelf aangeeft, verbazingwekkend, zeer waarschijnlijk ook voor zijn eigen voorouders, wat een leven deze mensen hadden. Opgesloten in hun zelf gecreëerde gouden cirkel van baantjes gunnen, thee leuten en kunst verzamelen. Maar dat dan weer wel uit eerste hand, niet iedereen heeft een Rembrandt thuis hangen van z’n eigen voorvader!
We volgen dus Jan Six door vier eeuwen, inzichten in de opkomst van Amsterdam, de VOC, de aftakeling van de Republiek, de kracht van geld en hoe dit slim te behouden. Ik lees her en der wat kritische noten over de verdeling van het boek (teveel Gouden Eeuw, teveel zij-wegen). Het maakt het lezen er wellicht niet altijd makkelijker op, maar stiekem is de tijd van de VOC natuurlijk ook wel de mooiste tijd van de Sixen geweest. De eerste Jan zat op het juiste moment op de juiste plek, tsja.
Al met al een fijne Geert Mak. Voor iedereen met een beetje interesse in de (vaderlandse) geschiedenis en wat tijd over.