Mijn laatste review is al weer van even geleden. Je zou bijna de vraag kunnen stellen: Leest u nog?. Het antwoord daarop ja een zeker ja. Alleen het schrijven van de reviews is er bij ingeschoten. Daarom, 6 (korte) reviews op een rij (of eigenlijk 7…)
En dat dan weer in twee delen…
Deel I (deze blog)
- Otmars Zonen – Peter Buwalda
- Andersen – Charles Lewinsky
- De Vlucht van Gilles Speksneijder – M.M. Schoenmakers
Deel II (die komt er dus dan binnenkort aan)
- Van de doden niets dan goed – Tomas Ross
- Zwarte schuur – Oek de Jong
- en 7. Mythos / Helden – Stephen Fry
Otmars Zonen – Peter Buwalda

Swallow the Frog! Otmars Zonen is, heb ik al begrepen, niet voor iedereen weggelegd (of beter, sommigen leggen hem weg, na 80 bladzijden, halverwege). Ik kan daar in komen. Zoals ik ook zelf een Netflix serie na 2 of drie afleveringen kan afkappen. Dit boek is lastig, zeker in het begin en zal niet iedereen kunnen boeien. Mij wel ;-), enige voorbehoud en twijfel is er wel richting de aangekondigde delen 2 en 3 binnen deze triologie.
Otmars Zonen dus. Een flinke pil en we beginnen bij hoofdstuk 111, terug tellen dus. Via, zeker in het begin, lastig te duiden flashbacks wordt de sfeer van het boek en de karakters neergezet. We maken kennis met Dolf die vastzit, letterlijk, in een sneeuwstorm in Siberië en figuurlijk (uiteraard). En die tegenwoordig Ludwig heet, omdat zijn stiefbroer ook Dolf heet. En die is gek van Ludwig van Beethoven en daarom heet die Dolf Dolf en onze Dolf Ludwig (bent u er nog?). Het mooie van het hele boek zijn voor mij vooral de schakelingen tussen de personages en hoe eigenlijk drie verhalen samenkomen tot één.
Andersen – Charles Lewinski

Dit boek pakt me in het begin. Wat is dit? Een verhaal vertelt door een baby in een buik, maar met een duidelijk verleden? Een reïncarnatie? Al snel blijkt ook dat in het vorige leven deze baby geen lieverdje was en met satanisch commentaar op zijn nieuw te ervaren leven neemt hij ons mee, van de eerste schermutselingen in de buik tot een eigenzinnig kleine kleuter. Een vleugje zwarte humor op zijn tijd en slim gebruik maken van de omstandigheden om zo snel mogelijk zijn leven in te richten naar zijn wens.
Het tweede deel van het boek wordt vertelt vanuit het perspectief van de vader. Die een toch wel erg eigenaardige zoon heeft gekregen. Wij weten intussen redelijk hoe dat zit, maar vader zit vol twijfels, iets dat zijn slimme zoon maar al te graag uitbuit.
Met Andersen lees je een heel andere Lewinski dan de dikkere en zware boeken als bijvoorbeeld De verborgen geschiedenis van Courtillon en Het lot van de familie Meijer. Maar het boek prikkelt en daagt uit en uiteindelijk je toch weten of Andersen het redt, of niet. En waar hij nu echt vandaan komt.
De Vlucht van Gilles Speksneijder – M.M. Schoenmakers

Je kan niks, je bent niks en je leven hobbelt naar het einde. Iedereen is succesvol, behalve jij. Gelukkig wordt er een reddingboei toegeworpen, uit meelij? Wellicht, maar in plaats van te drijven zink je dieper en dieper en verschans je je uiteindelijk als een in het nauw gedreven guerilla om te eindigen op vrijwel dezelfde plek als waar je begon.
De Vlucht van Gilles Speksneijder gaat over Gilles (Speksneijder), die zijn dagen slijt met het zoeken naar waar een gevonden schroefje nu toch hoort. Een grijze kantoormuis, maar zijn leven veranderd als hij wordt aangesteld als assistent-verhuiscoördinator. Papierwerk en een vrouwelijke kraakster -of is het een vrouwelijk kraker? iemand? (Ebo)- zetten zijn leven op de kop. Redeloos verloren. Met een los schroefje. Zoek je een boek voor aan de rand van het zwembad? Dan is dit boek ideaal om je eigen grijze muizen bestaan even heel erg interessant te laten zijn.
Comments (2)