We hebben er weer eentje uit het rijtje van de usual suspects gehad. Oorsprong van Dan Brown deze keer. Het feit dat op de voorkant van het boek een referal naar zijn eerdere (wel “klasse apart”) boek staat is wellicht al een inzicht in de inhoud. En even voor de helderheid, voorstaande is geen Brown bashing, want ook dit boek klopt, leest prima weg en houdt je de laatste hoofdstukken gekluisterd, maar het knaagt…
Robert Langdon
Ook in Oorsprong speelt Robert Langdon, de wereldberoemde hoogleraar kunstgeschiedenis van de universiteit van Harvard, de hoofdrol. Of eigenlijk, de belangrijkste bijrol. Jammer dat ik altijd Tom Hanks nu in mijn hoofd heb… Maar goed, Langdon dus. Deze keer in Spanje en het antwoord zoekend op de mogelijkheid om het antwoord op de vraag (vragen) der vragen beantwoord te krijgen; Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe?. Titel “Oorsprong“, verklaard.
AI
Het verhaal klopt, maar waar eerdere avonturen nog echt ontrafelend waren ligt de echte spanning nu niet in een echte code krakende speurtocht. Wel echt genieten zijn de details inzake de kunst van Gaudi, zijn Sagrada Família en Casa Milà en de connectie naar moderne technieken (winston, de artificial intelligence persoonlijke assistent) en een uitgebreide reclame beschrijving voor een Tesla (…). Waar komen wij vandaan en waar gaan wij naartoe? Het antwoord ligt verborgen in de oersoep, maar wellicht ook in deze tweedeling.
Conclusie: Oorsprong van Dan Brown
En mijn conclusie van het verhaal? Onderhoudend, was dan wel geen vakantie, maar lees je niet veel, of ga je binnenkort op stedentrip en overweeg je Barcelona? Dan is Oorsprong van Dan Brown een aanrader. En wellicht ook als je in een leesgroepje zit. En was het heel spannend? Niet echt, best voorspelbaar ook (ja, ik had zelf halverwege de moordenaar al te pakken…). Toch kun je er genoeg voldoening uithalen.