Boekreview: Orion – Deon Meyer

Zuid Afrika, een moord… er komt een gescheiden, dronken rechercheur, Bennie Griessel… huh?! niet? Ow… een boek van Deon Meyer met een andere hoofdrol? Het zal…

Geen Benne Griessel dus, maar privédetective Zatopek ‘Zed’ van Heerden. Een oud politie agent, met een flinke rugzak. De zaak waar Zed op zit is interessant, een rijke man, kunsthandelaar, vermoord. De zaak is door de politie gesloten, niet opgelost. De weduwe van het slachtoffer wil graag dat Zed op zoek gaat naar een testament waarmee zij zou kunnen bewijzen dat haar nog het een en ander toekomt. Tijdens de zoektocht wordt een een flinke beerput open getrokken. Uiteindelijk zal ook de WASP (Zuid Afrikaanse politie) toch de zaak heropenen en zal deze zelfs samenwerken met één van de grootste criminelen van Zuid Afrika.

Het boek wisselt de hoofdstukken tussen de zaak en de biografie van Zed. Door deze combinatie, beiden werken naar de climax, kom je meer en meer te weten over de beweegredenen van Zed. Een leuke insteek.

Geen Bennie Griessel deze keer dus van Deon Meyer, maar met Orion, waar ook een televisie serie van is gemaakt, slaat de plank totaal niet mis. De worsteling van een land na Apartheid is bijzonder opgeschreven, naar de clue wordt mooi toegewerkt, uiteraard met de nodige plot twists.

Hou je van de Bennie Griessel reeks van Deon Meyer? Dan is Orion een bekende stijl en leuke afwisseling. In het rijtje van (Scandinavische) triller schrijvers heeft Deon Meyer voor mij echt een plekje gekregen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *