Boekreview: vakantie sessie

Vakantie betekent voor mij vaak ook veel lezen. Dus deze keer in de boekenkast review; de vakantie sessie. Vier boeken op een rij;

  1. De vrouw in de blauwe mantel van Deon Meyer
  2. Onderworpen van Michel Houellebecq
  3. Helden van de grens van Dave Eggers
  4. DJ van Kluun

En ja, dan duurt de vakantie altijd te kort, dus op de review van Playground van Lars Keppler is het dan nog even wachten 😉

De vrouw in de blauwe mantel – Deon Meyer

Het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken 2017, maar dat doet niets af aan het verhaal. Een lekkere weglezen van Deon Meyer over de Zuid Afrikaanse (Kaapstad) politie rechercheurs “Bennie Griessel” en zijn collega’s van het team van “de Valken”. Standaard riedel, er wordt een lijk gevonden en terwijl Griessel probeert zijn eigen leven op de rit te houden lost hij en passant de boel op. In de vrouw in de blauwe mantel ligt het plot in de geschiedenis en is er een link naar oude Hollandse meesters. 

Ben je fan van bijv. Wallander of andere detectives, dan zijn de boeken van Meyer een aanrader. Mooi beeld over het land Zuid Afrika en de boeken zijn spannend genoeg om uit de lezen en verrassend genoeg om meerdere te lezen. 

Onderworpen – Michel Houellebecq

Totaal andere kost is Onderworpen van Michel Houellebecq. Houellebecq is een franse schrijver die met Onderworpen (originele titel ” Soumission”) een onderwerp aankaart dat gevoelig ligt. We schrijven het jaar 2022 en in Frankrijk wordt een moslim verkozen tot president. Frankrijk wordt een moslimstaat. De aanloop en gevolgen worden pakkend beschreven aan de hand van een leraar franse letteren aan de universiteit van Parijs. Zijn proefschrift betrof de (frans – nederlandse) auteur Joris-Karl Huysmans. Toeval of niet, deze beste man heeft een bekering tot het christendom ondergaan, waar François, onze hoofdrolspeler een zelfde transformatie meemaakt richting het moslim geloof. 

Een echte roman, met meerdere lagen en heldere, en minder heldere, boodschappen. Het boek leunt op de Eurabia hypothese en brengt de gevolgen van deze hypothese voor de heersende normen en waarden van de westerse maatschappij in beeld.

Helden van de grens – Dave Eggers

Dave Eggers, ook bekend van o.a. Wat is de Wat (een must read!) en de Cirkel (kijk lekker de film)) heeft met Helden van de grens een mooie roadmovie op papier gezet. Josie, moeder van twee, vlucht voor haar verleden. Een ex, een verloren praktijk en onbekende toekomst drijven haar naar Alaska waar zij, temidden van bosbranden, in een onbetrouwbare camper zwerf van plek naar plek. Niet alleen laat Josie haar verleden achter is, wat niet lukt, het verleden blijft haar achtervolgen en haalt haar uiteindelijk ook in. Wellicht nog belangrijker vlucht ze ook van haar manier van leven en gaat ze op zoek naar de oorsprong. 

De boeken van Eggers lezen lekker, veel diepgang en mooie taal constructies, niet moeilijk, wel meeslepend. 

DJ – Kluun

Lang leve de vakantie en lang leve Kluun die boeken schrijft die je aan de rand van het zwembad kunt lezen. Er kunnen in boeken van Kluun doden vallen zonder dat je ze echt mist. Wat beklijft? De Spotify playlist en de toch wel uitdagende omschrijving van het Burning Man festival

One thought on “Boekreview: vakantie sessie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *