Van de schrijver Brett Easton Ellis heb ik alle boeken (gelezen). – Uiteraard -, begonnen met American Psycho, maar al snel ook zijn eerdere (en volgende) boeken. De sfeer die Ellis telkens weet neer te zetten kan mij blijkbaar wel bekoren. Toen ik dus doorkreeg dat er weer een nieuw boek van hem in de boekhandel (of bol.com – zo u wilt -) lag, maar zo snel mogelijk in huis gehaald.
Scherven

Scherven dus. Volgens Ellis is het autobiografische fictie en gezien het verloop naar het einde mag ik toch ook hopen op een flinke dosis fictie. In Scherven volgens we Brett (hé!), 18 jaar en levend in het decor van Los Angeles anno 1981. We volgen Brett (en zijn vrienden) op zijn laatste jaar op de Buckley (een veel te dure privé school). Zijn ouders zijn twee maanden op zeilreis rond de wereld om voor de zoveelste maal hun huwelijk te redden en tijdens deze twee maanden zien we Brett zichzelf ontdekken, een dosis drugs wegwerken en ons meenemen in de muziek van 1981 (en eerder ;-).
De rijke lui die we volgen krijgen een nieuwe leerling (Robert Mallory) op school. En deze nieuwe leerling brengt nogal wat reuring te weeg. Niet alleen de hormonen van deze en gene slaan op hol, maar – in de beleving van Brett – neemt zelfs de wereld een spontane, maar lugubere wending met de komst van deze nieuwe jongeman op Buckley.
Explicit Content

Zoals ook in eerdere boeken schuwt Ellis het gebruik van sex en drugs en gruwelijk geweld niet. De homo- en heteroseksuele escapades worden met regelmaat onder de loep genomen en de joints, coke en quaaludes vinden gretig aftrek. En ja, die -serie- moordenaar (de Treiler), die is niet van de zachte aanpak.
Scherven gaat over het terugkerende thema van Ellis, “to fit in”, zorg dat je erbij hoort, zorg dat je meegaat in de maalstroom en dat is in de wereld van Brett (en eerder Patrick Bateman) best lastig (blijkbaar).
I think my mask of sanity is about to slip.
Altijd leuk, podcast en muziek
Zoals al gerefereerd, er komt veel muziek voorbij. Waar Patrick Bateman in American Psycho al mooie verhalen verteld over enkele nummers (lees het boek, kijk niet alleen de film…) weet Ellis in Scherven nummers aan te laten sluiten op de situatie. De – thanks to all ya fans – verschillende Spotify playlists waren een mooie aanvulling en fijne achtergrond muziek.
Ook erg leuk, mocht je wat meer willen weten over de persoon Brett Easton Ellis is het interview bij de podcast Het Uur van NRC.
Kopen!!!
En ja, natuurlijk wil je dit boek lezen! Dus kopen? Dat doe je hier!
“De nieuwe roman van Bret Easton Ellis zit vernuftig genoeg in elkaar om zijn fans te verrassen en misschien zelfs nieuwe lezers te verleiden. Tot de uit bloed, slagersmessen en schokeffectonthullingen opgetrokken finale zit je op het puntje van je stoel.”’ – Het Parool
‘Virtuoze semi autobiografische roman van Bret Easton Ellis, over verwende adolescenten, is weldadig nostalgisch.’ – Jeroen Vullings, Elsevier Weekblad
‘Scherven is opgezet binnen een vernuftig krachtenspel van feit en fictie.’ – Nederlands Dagblad
‘Een echte pageturner, zogezegd, een boek dat zich lastig laat wegleggen.’ – Volkskrant