De Keizer van de Verenigde Staten!

de Keizer van de Verenigde Staten

Wist jij dat? De VS, ooit een keizerrijk! Van 1859 tot 1880 leefde de Keizer van de Verenigde Staten! Hij woonde in San Francisco, was uitermate populair. Joshua Abraham Norton, Keizer Noton I. Voor het gemak was hij ook beschermheer van Mexico.

Norton I verklaarde zichzelf tot keizer op 17 september 1859. Dit door heel simpel met een papiertje bij de San Francisco bulletin naar binnen te lopen en zijn claim te laten plaatsen in de krant. Zijn keizerlijk bestaan duurde tot aan zijn dood in 1880. En het legde hem geen windeieren! Agenten salueerden voor hem en om zijn rekeningen te betalen gaf hij zijn eigen geld uit (dat overigens weer ingewisseld kon worden bij de San Francisco Bulletin, die het verhaal van de keizer aan het grote publiek vertelde en zo manier deze faits divers slim uitspeelde).

20 jaar de De Keizer van de Verenigde Staten!

Wat ik maar wil zeggen… met een beetje ballen en een goed verhaal is er voor iedereen wel iets van zijn leven te maken! Als je er zelf sterk genoeg in gelooft en de media een beetje naar je hand kan zetten…  En ja, het gebeurd al gezien de vele verhalen van “Bekende Nederlanders” die door geloof in eigen kunnen plots overal kunnen opduiken. Je hebt echt geen idee wat deze persoon nu werkelijk heeft gedaan en hoe het zo komt dat ze optreden in radio en tv programma’s. Er is de afgelopen eeuwen eigenlijk maar weinig veranderd. Als er geld in je verhaal zit voor een ander komt het allemaal op z’n pootjes terecht.

30.000 mensen in een ere haag!

Helaas voor de Verenigde Staten (en voor de San Francisco Bulletin) bleef Norton I kinderloos en is met zijn overlijden in 1880 dus ook zijn keizerrijk ten onder gegaan. Dat De Keizer van de Verenigde Staten echter ene populair figuur was mag blijken uit het feit dat er bij zijn begrafenis naar verluidt tot wel 30.000 mensen langs de straat stonden om hem te eren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *