Gun ieder kind een laptop!

Het zijn rare tijden.Wij thuis, kinderen thuis. Maar we willen ook niet dat alles helemaal stil komt te vallen. Dus thuiswerken en thuis school… Dat gaat lekker, totdat de kinderen ook een laptop nodig hebben.

Wij hadden nog wat oude laptops in de kast liggen (een prachtige Sony VAIO met Windows7 (iemand…) en een oude HP). Traag als dikke stront! Dat kun je die kinderen niet aan doen! Wat nu?

Op school gebruiken ze Chromebooks. FF naar Coolblue of de Mediamarkt? Dat kan natuurlijk. Tik maar even € 200,= af en hebt een Chromebook. En die oude laptops dan? Rapapa…

Een beetje googlen leert je al snel; een chromebook is niet na te maken, maar er zijn wel alternatieven die héél dicht in de buurt komen… Dus, gaan we voor een alternatief (* conclusie: na inlog werkt het precies als de chromebook op school, prima! *)

Aan de slag dan maar!

“Maak van je laptop een chromebook“.

Ik ga voor CloudReady: Home Edition—the free, easy way to convert your computer to Chrome“.

Wat heb je nodig?

  • Een oude laptop (of PC). Oud is in deze wel werkend en een beetje ok, maar niet prima. Als je nog gegevens op de laptop hebt staan, geen probleem, die kun je erop laten staan.
  • Een USB stick met (minimaal) 8Gb ruimte. Ik had zelf zo’n 10 sticks, maar allemaal 2 tot 4Gb. Snel bestellen kan bijv. bij Bol.com of bij Coolblue. –> als je ervoor kiest om de gegevens op je laptop te bewaren heb je de USB nodig bij opstarten van je laptop. Aanrader is dan, één stick per laptop.
  • Een tweede laptop (met internet verbinding).
  • Een Google Account. Bijv. je Gmail account. Heb je er nog niet één? Dan kun je deze hier aanmaken. (je hebt hier straks 20 minuten voor! ;-))

En dan, nerd-time

  1. Download de CloudReady USB maker software
  2. Als de download compleet is. Open het gedownloade bestand en volg de wizard. Dit proces duurt ongeveer 20 minuten (per aangemaakt USB stick). –> Besteed deze 20 minuten nuttig. Maak een Google Account aan of lees je in wat te doen bij stap 3!
  3. Steek de USB Stick nu in de oude laptop en start de oude laptop. Tijdens het opstarten moet je zorgen dat je de laptop laat opstarten via de USB poort. Dit moet je instellen in de BIOS. (niet de bioscoop, die is dicht tijdens deze Corona crisis). Meer over het BIOS van de laptop (dit kan je trouwens ook lezen in de 20 minuten van stap 2 :-)) TIP: doe dat ook maar en Google even waar je dit precies moet instellen. (Dit is de enige / meest nerdy stap in het verhaal!)

Hieronder een lijst met merken en welke knop (wanneer) in te drukken om het BIOS te openen.

DellTap F12 when the Dell logo is displayed.
HPTap F9 when the HP logo is displayed.
LenovoTap F12 when the Lenovo logo is displayed.
AppleHold Option (next to the ⌘ key) when the computer first turns on.
ToshibaTap F12 or F2 when the Toshiba logo appears.
AcerTap F12 as the Acer logo appears.
OtherTry tapping Esc, F1-12, or Enter during bootup.

Als het allemaal goed gaat (…) zal de laptop opstarten met CloudReady als Operating Systeem! Ik heb zelf gekozen voor de HOME versie.

Nu is het makkelijk, login met je Google Account en klaar. Je hebt nu je oude, trage laptop omgebouwd tot hippe, snelle Chromebook look-a-like. Vrouw blij, kinderen blij*, juf/meester blij.

* geen touchscreen op de “chomebook” is wel even wennen 🙂

Wil je nu niet meer opstarten vanaf de USB stick. Je kunt vanuit het menu rechtsonder het OS installeren op de laptop. Denk erom, alle data die op de laptop staat zal worden gewist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *