Vrijdag de 13e: de oorsprong, de angst en de tegenargumenten

Vrijdag de 13e: de oorsprong, de angst en de tegenargumentenWaar de 13e dag van de maand in het algemeen rustig voorbij gaat slaat de paniek ons enigszins om het hart als de 13e op een vrijdag valt.

De oorspong van Vrijdag de 13e

Waarom dit zo’n speciale dag is, daarover lopen de meningen uiteen. De combinatie van Vrijdag (klaarblijk de dag dat Jezus werd gekruisigd, maar ook de dag van de doodstraffen in Engeland) en het ongeluksgetal 13. Dus dat is dan zeg maar ongeluk x 2. Een andere verklaring is de arrestatie van van alle Tempeliers in Frankrijk op vrijdag de dertiende oktober 1307. Maar zo zijn er nog vele inzichten meer.

Feit is wel dat iedereen (die het zich herinnerd dat het vrijdag de 13e is (…)) toch net even iets voorzichtiger is dan anders.

Gelukkig komt vrijdag de 13e maar één keer per jaar voor (iedere maand die begint met een zondag heeft een vrijdag de 13e), maar toch, er zijn genoeg redenen om er wel angst voor te hebben…

Heb jij nog angstige momenten meegemaakt tijdens vrijdag de 13e? Dit jaar is het ook nog 2013… Gelukkig blijkt het statistisch niet zo te zijn dat de daadwerkelijk meer dingen fout gaan, maar dat komt dan misschien wel weer door het aantal mensen dat maar besluit om de Vrijdag de 13e maar helemaal over te slaan…

foksuk13

 

En niet onbelangrijk!

Het getal 13 niet altijd en overal negatief. Voor de Maya’s bijvoorbeeld was het een heilig getal. De Maya’s kenden 13 kosmische punten: het centrum van de wereld, vier windrichtingen op aarde, vier in de hemel en vier in de onderwereld. Hun dagen werden genummerd van 1 tot 13 en hun ingewikkelde kalenderberekeningen zijn gebaseerd op combinaties van dat getal.

Maar ja, de Maya’s zeiden ook dat de wereld zou vergaan in 2012!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *