Blue Monday is geen Blauwe Maandag!

Blauwe Maandag
Blauwe Maandag

Maandag 20 januari 2016, maar ook de 23e in 2013 en de 19e in 2015. Dan is het Blue Monday. Maar dat hoeft nog niet direct een blauwe maandag te zijn. Zoals  “A kid can do the Laundry” of  “Its raining cats and dogs” ook niet zomaar even te vernederlandsen zijn.

Blauwe Maandag

Zeer waarschijnlijk was de blauwe maandag er al eerder dan de blue monday. Hoewel de geschiedenis van de eerste zich lastiger laat verklaren dan de tweede.

De blauwe maandag heeft een reeks van verklaringen aan zijn kont hangen. Van het hangen van blauwe doeken in de kerk ten teken dat het een vrije dag was voor de Gilden in de middel eeuwen, tot het drogen van de blauw geverfde wol. Ook heb ik weleens vernomen dat het te maken zou kunnen hebben met het fenomeen blauwe maan. Maar een blauwe maan kan ook op een elke andere willekeurige dag voorkomen. Taaltechnisch is het zelfs zo dat de maandag niet meer echt al uitgang geldt. Het gezegde aangaande de blauwe maandag geeft eerder een kortstondige en/of zeldzaam voorkomende gebeurtenis aan.

Volgens het Woordenboek der Nederlandse Taal is het echter een periode dat er kortstondig niet wordt gewerkt. Tegenwoordig noemen wij dit ook wel een staking. Verwarring alom, en zeker niet kortstondig.

Blue Monday

Blue Monday aan de andere kant is een dag. Een zeer specifiek aanwijsbare dag, namelijk de laatste maandag in de laatste volle week van januari (let op, dus niet per definitie de laatste maandag!). Het is de meest depressieve dag van het jaar. Althans, volgende de berekening van de Britse psycholoog Cliff Arnall. En ook dat is dan weer ee twijfelgeval, want kwaadsprekers zeggen dat het een commerciële truc is!

Mocht het lastig zijn om te onthouden dat het dus de  laatste maandag in de laatste volle week van januari is, dan kan je ook nog altijd even de formule van Arnall erbij halen;

\frac{[W + (D-d)] \times T^Q}{M \times N_a}
Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en N voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Dat maakt het een stuk overzichtelijker.

Dus, mocht je 20 januari 2014 nu niet helemaal een prettige dag vinden, dan komt dat dus omdat het Blue Monday is. Mocht je er langer last van hebben dan een blauwe maandag (en dat dan weer in de betekenis van een korte periode) dan is hulp raadzaam. Maar niet op een blauwe maandag aankloppen bij de huisarts, want dan is hij niet aan het werk… huh?!

Beat Blue Monday

En last, but not least, een paar kleine tips om blue Monday te verslaan.

  • zoek op Google Images op beautiful beaches
  • ga eens gezellig bij iemand op bezoek, bijvoorbeeld bij een van de 1,2 miljoen 65+ ‘ers in Nederland die zich regelmatig eenzaam voelt.
  • kruip lekker onder de wol en wacht tot het dinsdag is.
Keep Calm and...
Keep Calm and…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *