Kaizen je website

Kaizen je website

Continue Verbeteren

Laten we eerlijk zijn! De meeste opgeleverde websites vergaat het net zo als het gros van de afstudeeropdrachten. Er wordt naar gekeken, het wordt beoordeeld en vaak als teveel extra werk in een “dat-komt-wel-een-keer”-bakje gelegd. En in beide gevallen is dat veelal zonde. Zeker in het geval van een website. Vaak een flinke investering en in de huidige digitale wereld is het niet bijhouden van de website en haar content bijna een doodzonde. Bovendien, met moderne CMS pakketten is het eenvoudig om websites continue een stukje beter te maken.

Kaizen Cyclus

Continue verbeteren, of de populaire term Lean, is bij steeds meer ondernemingen een begrip aan het worden. De basis van Lean is Kaizen. Letterlijk vertaalt betekent Kaizen “verbeteren naar goed”. Kaizen is niet innoveren. Kaizen is bestaande processen en acties verbeteren. Alles wat geen waarde toevoegd elimineren. Dit gebeurd in kleine stappen. Deze kleine stappen zijn als een continue cyclus: Plan, Do, Check, Act

Kaizen: Plam Do Check Act

Een mogelijkheid om een website continue te verbeteren is gebruikmaken van A/B testen. Binnen de modernere CMS pakketten zit de optie voor A/B testen vaak ingebouwd. Ook is het mogelijk om met bijvoorbeeld een gratis pakket als Google Analytics A/B testen uit te voeren.

Een goede A/B test doorloopt ook een cyclus. Allereerst moet er een hypothese worden opgesteld. Daarna loopt de test. Vervolgens worden de resultaten gecontroleerd en als laatste wordt er al dan niet een aanpassing gedaan op de website. De Plan, Do, Check, Act cyclus van Kaizen.

Kaizen Website

Het proces van “verbeteren naar goed” is op een website dus goed te ondervangen met A/B testen. Kleine stapjes naar een steeds betere ervaring voor de website bezoeker en conversie (bijdrage van de website aan bedrijfsdoelstellingen). Omdat het kleine stapjes zijn hoeft het niet veel tijd te kosten. Bovendien is het met de meeste CMS pakketten geen grootst karwei om een test op te zetten.

Dus begin vandaag nog met uw Kaizen Website! Plan elke maand één middag in uw agenda en doorloop de cyclus. Aan het einde van een jaar heeft u 12 kleine verbeteringen aan uw website doorgevoerd. Kleine stapjes naar een nog betere website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *