De Eerste divisie is de op een na hoogste voetbalcompetitie in Nederland. Dit is de laagste divisie waar betaald voetbal gespeeld wordt. De competitie heet officieel Jupiler League, niet te verwarren met de Eerste Klasse in het Belgische voetbal, die Jupiler ProLeague heet.
Oprichting
De Eerste divisie is in 1956 opgericht samen met de Eredivisie en de Tweede divisie, toen het betaald voetbal in Nederland, twee jaar na de introductie in 1954, zijn nieuwe vorm kreeg. Oorspronkelijk bestond de Eerste divisie uit twee afdelingen met normaal gesproken elk zestien elftallen. In 1960 werd dat achttien elftallen, maar vanaf 1962 werd de Eerste divisie teruggebracht tot één afdeling, met zestien elftallen. In 1972 werd de Eerste divisie de laagste afdeling van het betaald voetbal in Nederland.
Sinds de KNVB in 1990 besloot sponsors voor de divisies te zoeken heette de competitie de Toto-Divisie. Tussen september 2001 en juni 2006 was dat met introductie van de toenmalige sponsor Gouden Gids Divisie. Sinds juli 2006 is dat met de introductie van de huidige sponsor de Jupiler League. Dit is ook de officiële naam van de hoogste afdeling van het Belgische betaald voetbal (de eerste klasse).
De Eerste divisie telde vanaf het seizoen 2003/2004 negentien clubs, doordat AGOVV Apeldoorn toetrad tot het betaald voetbal. Met ingang van het seizoen 2005/2006 telt de Eerste divisie twintig clubs. De nieuwkomer is FC Omniworld uit Almere.
De winnaar van de competitie promoveert rechtstreeks naar de Eredivisie. Verder nemen acht clubs uit de Eerste divisie, de periodekampioenen aangevuld met de besten in de eindranglijst, deel aan de play-offs om op die manier promotie af te dwingen. Ook de nummers zestien en zeventien van de Eredivisie nemen deel aan de play-offs. Zij moeten proberen zich op het hoogste niveau te handhaven.
Aan het eind van de competitie bepaalt de eindstand en niet de volgorde waarin een eventuele periodetitel is gewonnen wie tegen wie speelt. De play-offs bestaan uit drie rondes, waar in de eerste ronde slechts vier clubs deelnemen. Dit zijn de vier laagst geklasseerde van de acht eerstedivisieclubs die zich voor de play-offs hebben gekwalificeerd. De nummer vijf neemt het op tegen de nummer acht, terwijl de nummers zes en zeven eveneens tegen elkaar strijden om een plek in de tweede ronde. Dit gaat op de manier zoals in Europees voetbal gebruikelijk is, met een thuis- en een uitwedstrijd, waarin uitgescoorde doelpunten bij een gelijkspel dubbel tellen. De winnaar van de confrontatie 5/8 stuit in de tweede ronde op de nummer zeventien uit de eredivisie, terwijl de winnaar van 6/7 het op zal nemen tegen de nummer zestien uit de eredivisie. Eveneens in die tweede ronde stromen de overige vier clubs uit de eerste divisie in. De nummer vier speelt tegen de nummer een en de nummer drie neemt het op tegen de nummer twee. De winnaars van deze confrontaties die via een best-of-three worden bepaald, kwalificeren zich voor de derde en laatste ronde. Twee clubs komen uiteindelijk als winnaar uit de bus na opnieuw een best-of-three en zij zullen het seizoen daarop in de eredivisie uitkomen.
Vanaf het seizoen 1971/1972 tot en met het seizoen 2007/2008 was het niet mogelijk om te degraderen uit de eerste divisie. Vanaf het seizoen 2008/2009 degradeert één club uit de eerste divisie naar de hoofdklasse. Dit is de club die op de 20e plaats eindigt, indien een hoger geëindigde club geen licentie voor het nieuwe seizoen weet te bemachtigen, degradeert die club en handhaaft de nummer 20 zich.
integraal overgenomen van Wikipedia