Voetbal, de ware olympiër

Tijdens al het Olympische Sport geweld wordt de grootste sport van allemaal even klein. voetbal is dan wel olympisch, maar van geen belang op de spelen. Voetbal heeft zijn eigen podia. Voetbal is niet echt van Olympus…

Gisteren is Feyenoord uitgeschakeld in de 3e voorronde van de Champions League. Niet alleen sportief, maar ook, misschien wel vooral financieel een jammere zaak. Voor Feyenoord dan. Grote concurrent Ajaks zal er minder mee zitten, meer miljoenen voor de Arena bewoners.

Maar eerst de sport, toch? elke sporter wil op het allerhoogste niveau acteren. In het geval van (club) voetbal is dit dan toch de Champions League. En ik mag hopen dat winnen uiteindelijk toch ook belangrijker is dan winnen. Of toch niet?

Want wat de kans dat een Nederlandse club wint? Nihil kunnen we wel stellen. Sinds de invoering van de CL in 1992 zijn er 228 wedstrijden gespeeld. 75 keer winst (33%), 62 keer verlies (27%) en 91 keer verloren (40%). Van de 20 seizoenen is er in 6 seizoenen een team doorgedrongen tot de 2e ronde (en eventueel verder).

De kans op winst in de Europa League is daarentegen een stuk groter (43%) en daar komen teams ook verder.

Dus, ga je voor de winst, dan ga je voor de Europa League!

Maar ja, de financieel directeur is belangrijker dan het sportieve belang bij vele clubs. Meedoen (=euro’s pakken) is belangrijker dan winnen!

Dus is stiekem voetbal de ware Olympisch sport aan het worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *