Summercamp: Een wijze les van Pablo Picasso

self-portrait-1907Een man zit ergens in Spanje in een eersteklas treincoupé en tot zijn vreugde merkt hij dat Pablo Picasso naast hem zit. Hij verzamelt al zijn moed, spreekt de schilder aan en zegt: ‘Señor Picasso, u bent een geweldig kunstenaar, maar waarom is al uw kunst, alle moderne kunst, zo absurd? Waarom schildert u niet de werkelijkheid in plaats van al die vervormde beelden?’. Picasso aarzelt een moment en vraagt dan: ‘en hoe ziet de werkelijkheid er volgens u dan uit?’. De man pakt zijn portefeuille en haalt er een foto van zijn vrouw uit. ‘Kijk, zoals dit. Dit is mijn vrouw’. Picasso pakt de foto, werkt er een blik op en grijnst. ‘Is het echt waar? Ze is wel erg klein. Ook erg plat trouwens’.

Bron: ‘Onmisbaar – Seth Godin’

Er is mij ooit verteld “de kaart is niet het gebied”. Iedereen heeft zijn eigen kijk op dingen. En de een heeft meer verbeeldingskracht dan de ander. Probeer eens zonder beperkingen te kijken naar dingen. Anders kijken creëert kansen en mogelijkheden die je voorheen niet voor mogelijk zult hebben  gehouden. Dat is de start van je onderscheiden, opvallen.

Een steuntje in de rug nodig? Zes vragen om “innovatief” te zijn:

  1. Waar kan ik op een nieuwe manier naar kijken? (voorbeeld: Steve Jobs keek op een nieuwe manier naar de computer)
  2. Wat kan ik op een nieuwe manier gebruiken? (Er is een generatie geweest die heeft bedacht: dat vuur, als we daar nu eens ons eten mee opwarmen…)
  3. Wat kan ik in een andere context plaatsen (in plaats of tijd)?(de Soemeriërs zijn de uitvinders van het schrift, de overdraagbaarheid van hun verhalen is daardoor vergroot)
  4. Wat kan ik op een nieuwe manier verbinden? (Thomas Edison verbond een lamp aan het elektriciteit net. Apple brengt een hoop ideeën samen en komt met de iPhone)
  5. Wat kan ik veranderen in termen van ontwerp of gebruik. (3 miljoen jaar geleden hebben de eerste “innovators” een simpele steen getransformeerd naar een hand bijl).
  6. Wat zou ik kunnen bedenken dat echt nieuw is?

Nog een goede innovatietechniek is om iets cruciaals weg te nemen en vervolgens te kijken met welke oplossingen je komt. Op welke ideeën kom je als een restaurant geen keuken heeft?

Meer officehacks? Met regelmaat zal ik tijdens het Summercamp nieuwe artikelen plaatsen. Hou de site dus in de gaten. Weten of er nog meer voor jou bij zit? Kijk dan bij alle artikelen over Summercamp: Officehack!

One thought on “Summercamp: Een wijze les van Pablo Picasso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *