Summercamp: 5 Manieren om meer van je collega’s gedaan te krijgen

senseo-mok-beste-collega-l[1]Op kantoor, bij klanten, maar ook bij privé  gelegenheden, je kunt het (vaak) niet alleen. Je collega’s heb je nu eenmaal niet voor niets. Maar hoe krijg je nu die collega’s zover dat zij voor jou lopen, en niet andersom (om het even cru te stellen).

1. Werk aan je ‘gunfactor’

Door collega`s af en toe ter wille te zijn, wordt krediet opgebouwd dat later van pas komt.

2. Rechts houden

Volgens de Italiaanse onderzoekers Luca Tommasi en Daniele Marzoli heb je als je ter rechterzijde staat van iemand die je om een gunst vraagt, twee keer zoveel kans dat het verzoek wordt ingewilligd. Dit komt doordat het rechteroor het doorgeefluik is naar de meer op taalverwerking gerichte linker breinhelft.

3. Ons-kent-ons

Dit door beïnvloedingsexpert Robert Cialdini genoemde `oneness effect` houdt in dat we eerder mensen helpen met wie we ons meer gelijk of verbonden voelen. Dus, zorg dat je bijv. de hobbies van je collega’s kent. Een makkelijke opening voor een gesprek en een goede stap voor verbinding voelen.

4. Spiegelen

Het spiegelen van lichaamshouding van je gesprekspartner kan voordelen opleveren. Dit blijkt ook op te gaan voor digitale communicatie. Door in e-mails je taalgebruik aan te passen aan dat van de ander, wordt significant meer uit de onderhandeling gesleept.

5. Lichamelijk

Ten slotte is het aan te raden lichamelijk te zijn. Sociaal psycholoog Michael Kraus kwam erachter dat basketbalteams die hun overwinningen op een meer lichamelijke manier vierden, succesvoller waren dan teams die tijdens een juichstemming meer afstand hielden. Volgens hoogleraar Robert Sutton moet hierbij niet overdreven worden, omdat `high fives` en `chestbumps` op de werkvloer toch minder op hun plaats zijn dan in een sportzaal.

Denk daarnaast ook aan andere verhoudingen op de werkvloer die lichamelijk contact ongewenst kunnen maken (oftewel, gebruik dit wijselijk!)

Meer officehacks? Met regelmaat zal ik tijdens het Summercamp nieuwe artikelen plaatsen. Hou de site dus in de gaten. Weten of er nog meer voor jou bij zit? Kijk dan bij alle artikelen over Summercamp: Officehack!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *