Skip to content
ebovanderbroek.nl
ebovanderbroek.nl

  • Home
  • Popular Blogs
    • Boek Reviews
    • Summercamp: officehack
    • Sport 2.0
    • Over Fietsen
    • Lifehack
    • Tips ‘n Tricks
    • Development
  • Wie is Ebo
    • Projecten
    • Reizen
  • Contact
ebovanderbroek.nl

27 08 201319 09 2013

15 keer marketing in Jip en Janneke taal

Jip-en-Janneke en de marketing termenEen van de vele uitdagingen voor de hedendaagse marketeer is het steeds verder expanderend digitaal perspectief waarop geacteerd kan worden. “15 keer marketing in Jip en Janneke taal” is een lijst met “marketing termen” en een korte uitleg per term. Voor meer informatie over toepassingsmogelijkheden en mogelijkheden aangaande specifieke campagnes, merken en organisaties kan er altijd contact worden opgenomen.

Adwords

Adwords is onderdeel van de zoekmachine van Google. Het zijn advertenties gebaseerd op zoekwoorden gedefinieerd door de adverteerder. Als er op één van deze zoekwoorden wordt gezocht, wordt de advertentie naast of boven de zoekresultaten weergegeven. Het is de grootste bron van inkomsten voor Google Inc.

Advertenties worden betaald o.b.v. PPC (Pay Per Click). Dit betekent dat je betaald voor de clicks op een advertentie. Binnen het Adwords systeem kun je zelf bepalen wat het maximum bedrag is dat je wilt betalen voor een enkele klik.

Storytelling

Is het een hype? Is het de gouden graal? Een van de buzz woorden van dit moment is absoluut “storytelling”, verhalen vertellen. Niet meer losse sound bites, maar een geheel, een geschiedenis en daarin verpakt de commerciële boodschap. Maar dan natuurlijk veel subtieler, met een kop en een staart en een clou.

En hoe beter het verhaal, hoe groter het publiek.

De truc is natuurlijk om de juiste verhalen los te krijgen uit een organisatie. Of misschien wel van jezelf. Wat zijn nu de momenten die je hebben gemaakt en daar het authentieke verhaal omheen? Is het interessant genoeg? Dan kan het op vele manieren worden vorm gegeven, als het verhaal maar het verhaal blijft.

Earned media

Volgens de gangbare modellen zijn er drie soorten waarop je media “kunt inzetten”. Owned, Bought en Earned. (Al voegen sommige modellen Social als vierde toe…)
Elk van de drie heeft eigen kenmerken en voor- (en nadelen).

Onderstaande grafiek geeft de overlap weer. Het streven is natuurlijk een optimale verdeling.

Earned_Media[1]

SoLoMo

SoLoMo is een afkorting, Social, Local, Mobile. Misschien wel het buzz woord van 2012.
De combinatie van de drie levert een mix op die onweerstaanbaar is voor elke marketeer (althans, dat is/was de mening van menigeen).

Met het groeiend aantal mobiele devices, de trend naar lokaal en delen met de wereld is SoLoMo voor elke campagne een overweging waard. Vast niet altijd passend, maar wel relevant voor de “mens 3.0”.

Enkele voorbeelden van SoLoMo: foursquare. foodspotting,

Infographic

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden?

Infographic-of-infgraphics[1]

 

Big data

Big data is… big! In alle betekenissen van het big kan big data worden bekeken. Een hype? Misschien. Een blijver? Misschien. Een Must? Misschien. Big Data is in ieder geval complex en niet 123 voor iedereen bruikbaar. In de basis is big data een zo groot mogelijk bak van data en daar de perfectie informatie uit toveren.

Volgens Gartner gaat het in elk geval om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomt en opgevraagd wordt en de diversiteit van de data. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid tot statistische analyse een belangrijke rol: een website als Youtube verwerkt weliswaar grote hoeveelheden data maar de mogelijkheden om die data statistisch te analyseren zijn beperkt. Om die reden wordt Youtube niet altijd tot “Big Data” gerekend.

De truc special is nieuwe relaties ontdekken. Een mooi voorbeeld komt van een bedrijf genaamd Factuel (http://www.factual.com/).
Als je volgens hen een tweedehands auto wilt kopen kun je het beste ene oranje auto kopen. Waarom? Iemand heeft die oranje auto nieuw gekocht, hoogst waarschijnlijk als blijk van self-expressie. En met zo’n auto en zo’n reden ben je zuiniger op je auto…

CTR

CTR staat voor Click Through Rate. Ofwel, het de doorklik ratio. Hoeveel keer wordt er op een
advertentie of link geklikt ten opzichte van het aantal keren dat een advertentie of link wordt getoond.
De CTR kan je in principe op elke link gebruiken.

Een voorbeeld: een banner wordt 1000 keer getoond op één dag en op diezelfde dag wordt er 150 keer op geklikt.
De CTR is dan: (150/1000) * 100% = 15%. Dus 15% van de mensen die met de uiting geconfronteerd worden, klikken erop.
Bij het berekenen van de CTR wordt er geen rekening gehouden met unieke bezoekers.
Het is dus mogelijk dat eenzelfde bezoeker twee keer of vaker op een banner klikt.

Viral

Viral, beter als “viral gaan”. Misschien wel het “hoogst” haalbare. Een filmpje (in de meeste gevallen) dat “helemaal los” gaat op het internet. Delen, delen, delen. Een viral heeft maar één doel heeft: exposure! Met als doel naamsbekendheid, opvallen, impact, de aandacht van de consument opeisen!
Een viral maken is bijzonder moeilijk, er zijn tips die ondersteuning kunnen bieden, maar uiteindelijk kun je zelf bijna niet bepalen of een viral viral gaat. Eén ding is zeker, zonder inzet van social media is een viral nergens…

Gamification

Gamification is weer zo’n lekkere buzz. Klinkt lekker, en direct ook als iets voor de kids. Gamification, daar doen volwassenen toch niet aan? Games, tsss…
Maar Gamificiation is meer dan games, het is namelijk geen games. Het is gebruik maken van een van de psychologische aspecten van games, namelijk Groei! Door continue badges, stickers, stempels etc. te winnen trigger je mensen tot meer. Sociale erkenning, status, duidelijke leiders, allemaal kenmerken die in veel marketing toepasbaar is.

Showrooming

Een bekend fenomeen waar vooral de retail mee te maken heeft. De winkel binnen lopen, alles lekker voelen en bekijken en vervolgens via je mobiel even online kijken waar je het artikel het goedkoopste kan bestellen. Een enorme uitdaging voor de retail, maar zeker geen onoverwinnelijke.

Content marketing

2013 lijkt wel het jaar van de content marketing. Maar al in 1996 wist Bill Gates het. Content is King!

Van wie is “Content is King”? Bill Gates dus… onverwacht. http://t.co/NH6BkF7VZ2

— Ebo van der Broek (@ebovanderbroek) August 22, 2013

 

Personalisation

Een van de heilige gralen van het nieuwe internet?! Misschien wel. Iedereen zijn eigen internet, dat is in de diepste basis misschien wel het idee achter personalisation. Websites worden opgebouwd op basis van eerder gedrag. Google gebruikt dit bij de zoek resultaten (als twee mensen zoeken op Google op hetzelfde zoekwoord is de kans groot dat er twee verschillende SERP’s verschijnen. (Bonus: SERP –> Search Engine Result Page, ofwel de resultaten pagina van de zoekopdracht).

ZMOT

ZMOT, het ZERO Moment Of Truth! Geïntroduceerd door Jim Lecinski van Google.
Dit is zijn stelling: iedere consument die iets bij je koopt is minstens één keer op je site geweest. Ruimer gezegd: iedere koper van jouw product heeft op een of andere manier ook via Het Grote Netwerk informatie over jou gezocht. Op Google, op YouTube, op een blog, het maakt niet uit. Ergens. Je kunt het ontkennen, je kunt het negeren, je kunt zeggen dat het voor jou niet geldt, maar neem nu maar een tipje aan: het is waar en als het nu niet waar is, dan wordt het waar.

ZMOT

Meer over ZMOT? http://www.frankwatching.com/archive/2011/11/27/zero-moment-of-truth/

Responsive

Met de komst van de tablet en de mobile (SMART) phone gebeurt het tonen van een website niet meer alleen op een “groot” beeldscherm. “Responsive” is een term die gebruikt wordt in de webdesign wereld. Het is een benadering van webdesign waarbij de web developer streeft naar een optimale webervaring voor een breed scala aan apparaten (van desktop computerschermen tot mobiele telefoons). Het ontwerp van een responsive website schaalt mee met de afmetingen van een scherm, zonder in te leveren op leesbaarheid van tekst of bruikbaarheid van de gebruikersinterface.

Landingpage

Een landingspagina is een webpagina waar je bezoekers naartoe stuurt om daar iets van hen gedaan te krijgen. En hoewel een bezoeker op elke pagina kan “landen” is niet elke pagina een landingspagina. Een goede landingspagina is gericht op specifiek bezoek (doelgroep) met een specifieke taak (doel).


Meer weten? Neem contact op!

Natuurlijk zijn er met gemak een hele lading marketing termen te beschrijven. Van SEO, SEA naar Bannering of Display Advertising, van Tweets naar Posts, etc. etc.. (Digitale) marketing is een complex iets dat maar bewijst dat vele wegen naar Rome leiden. En voordat je geheel en al de weg kwijt bent is het handig om een specialist te vragen om zo af en toe even de juiste route aan te geven.

En mocht er behoefte zijn voor een digitale marketing gids? Neem gerust contact op en dan kunnen we bovenstaande en vele andere marketing termen nog een rustig doorlopen, matchen aan de eigen specifieke behoefte en omzetten in concrete online marketing.


En delen maar!

  • Click to share on Facebook (Opens in new window)
  • Click to share on Twitter (Opens in new window)
  • Click to share on LinkedIn (Opens in new window)
  • Click to share on WhatsApp (Opens in new window)
  • Click to share on Pocket (Opens in new window)
  • Click to email a link to a friend (Opens in new window)
  • Click to print (Opens in new window)
  • More
  • Click to share on Tumblr (Opens in new window)
  • Click to share on Telegram (Opens in new window)

Gerelateerde berichten:

Kaizen je websiteKaizen je website door Continue Verbeteren met A/B testen Foursquare visualiseert de bewegende massa… Doe ff relax! Over de kracht van upselling…
Internet Marketing Tips 'n Tricks contactmarketingonline marketeertips 'n tricks

Post navigation

Previous post
Next post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kies je taal

Recente Blogs

  • Met de ogen dicht
  • White man CAN jump
  • Logeer hond
  • You did it twice?
  • Kleurendoof

Archief

Laatste Strava Activiteit

RSS feed

RSS feed

©2023 ebovanderbroek.nl | WordPress Theme by SuperbThemes