Van de zolder naar het WK, klus inzichten

Niet op de duim slaan!

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.”

Steve jobs zei het al eens tijdens zijn beroemde speech op Stanford University in 2005. En hoewel een gedeelte van dit verhaal nog niet achteraf is kan ik wel al een paar punten verbinden met een eigen verhaal. Oftewel, hoe de overeenkomst tussen het WK voetbal en klussen op de zolder tot inzichten kan leiden die de dagelijkse werkzaamheden kunnen beïnvloeden.

Buurman en Buurman

“Begin met het einde voor ogen” (de tweede eigenschap van de 7 eigenschappen van Leiderschap van Covey) gaat natuurlijk niet alleen op bij leiderschap, maar ook bij een klusproject. In mijn geval, de zolder. En hoewel er tijdens het proces best een en ander is aangepast heeft het eindresultaat altijd helder voor ogen gestaan.

De tweede stap is natuurlijk zorgen voor de juiste tools, tijden en mogelijkheden. En hoewel er hier en daar best eens een momentje van Buurman en Buurman was is het totale proces redelijk vlotjes verlopen en is flexibiliteit een machtige tool gebleken.

 

Connect the Dots

En zie hier, meteen al twee mooie “dots” naar het WK voetbal. En in mijn geval (natuurlijk) de link voornamelijk richting Oranje, al is het eigenlijk op alle landen toepasbaar (maar pin me daar niet op vast, want wellicht dat Brazilianen gewoon “samba” zeggen en gaan en dat Iran voornamelijk op de twaalfde man (Allah) gokt).

Dot 1: We komen bij de eerste vier. Het doel is helder en uitgesproken. En dan zal het allemaal wellicht niet 4-3-3 en Hollandse School worden, mijn zolder is ook niet volledig volgens de wet van ARBO tot stand gekomen.

Dot 2: De Tools. En belangrijk daarin, de machtige tool van flexibiliteit. Dus, geen Hollandse School. Geen 4-3-3 (4 jaar geleden speelden we toch ook 3-5-2?), maar roeien met de riemen die je hebt! En zorgen dat je met een hamer, een boor maar zonder workmate, toch behoorlijk een framework voor een prachtige kamer kan neerzetten.

Inzichten

En wat hebben we nu dus geleerd, behalve niet (te hard) met de hamer op de duim slaan? Wees altijd voorbereid en ken je einddoel! Dan kan je namelijk flexibel met ongemakken onderweg omgaan en toch het einddoel behalen…

Bijgeloof…

Mocht je een beetje bijgeloof hebben… ik doe het kluswerk in een trui van de Zuid Afrikaanse Reddingsmaatschappij. Zuid Afrika, het land waar we vier jaar geleden in de Finale stonden. En finale plekken, die halen wij binnen per twee (’74 – ’78).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *