Boekreview: De kunst van het veldspel – Chad Harbach

Soms heb je boeken die een hele tijd op de leesplank liggen maar nooit bovenop komen. De Kunst van het Veldspel was zo’n boek. De interesse zat hem in het feit dat het een boek zou zijn over honkbal, toevallig een sport die ik wel aardig vind om te volgen. In mijn idee zou een soort Moneyball-achtig boek zijn, eentje om eens door te bladeren. Maar ik blader nooit even door een digitaal boek. Dus bleef het boek een beetje liggen, totdat… ik er dus wel in begon.

De kunst van het veldspel

Vergeet Moneyball. “The Art of Fielding” gaat over Henry Skrimshander, de ‘korte stop’* van een collegehonkbalteam die getroffen wordt door de nachtmerrie van iedere sporter; hij kan niet meer presteren. Deze nachtmerrie brengt ook vier andere hoofdrollen in het boek samen. Tegen de achtergrond van het(niet bestaande) Westish College speelt Henry met de uitdagingen van ouder worden, volwassen worden en omgaan met wat de toekomst hem gaat brengen (een leven als professioneel honkballer). 

Om heel eerlijk te zijn, het boek las weg als een jongensboek. Het geeft een mooi inkijkje in de honkbal sport en de beleving van sport op college niveau. In het kader van #metoo is er ook nog wel wat relevantie terug te vinden. 

Conclusie?

Als je van honkbal houdt, het lezen waard. Als je van een lekker makkelijk weg-lees boek met diepgang houdt, het lezen waard. Als je denk dat het enigszins lijkt op Moneyball, het lezen waard. 

Of je wacht nog een paar jaar, de plannen voor verfilming zal al gemaakt. 

* De korte stop (Engels Shortstop, afgekort SS) is een speler in het honkbal of softbal die verdedigend de plaats inneemt tussen het tweede en derde honk. Het gaat in het algemeen om dynamische rechtshandige spelers. De voornaamste taak van de speler is om ballen die in het binnenveld komen tussen het tweede en derde honk snel op te pakken en snel naar het eerste dan wel tweede honk te werpen. In allerlei spelsituaties moet hij bovendien het tweede honk overnemen. Bij hooggeslagen ballen in het binnenveld is de korte stop degene die voorrang heeft bij het vangen. (bron: Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *