Deel II van dit… tweeluik 😉

Deel I van de speed-up-date boekreviews vind je hierrrrr

Nu dus verder…

  1. Van de doden niets dan goed – Tomas Ross
  2. Zwarte schuur – Oek de Jong
  3. en 7. Mythos / Helden – Stephen Fry

Van de doden niets dan goed – Tomas Ross

Een fijne thriller die zich afspeelt in Den Haag, in de periode na de tweede wereld oorlog. Hoofdrol speler Arnie Springer heeft de oorlog in Nederland gemist, hij zat vast in een Jappenkamp en heeft zo zijn eigen ontberingen. De terugkomst is geen warm onthaal. Gelukkig heeft Arnie nog wat vrienden van voor de oorlog. Althans, gelukkig? We leren steeds iets meer van Arnie voor de oorlog en zo begin je ook te snappen waarom hij betrokken is waarbij hij betrokken is. Er ontspint zich een leuke thriller die lekker weg leest.

Zwarte Schuur – Oek de Jong

Levenslang… na de dood van een jonge jeugdliefde. Maris Coppoolse heeft het vooral in z’n hoofd. Hij bouwt een succesvolle schilder carrière op en het leven lijkt hem vergeven te hebben. Maar als Maris rondom een grote expositie extra in de schijnwerpers staat komt het verleden als een boemerang terug.

In Zwarte Schuur volgen we de schilder is zijn reis naar het verleden en zijn pogingen om in het reine te komen met zichzelf en dat verleden. Het boek pakte me al vrij snel. De personages worden mooi neergezet en nergens verveelt het verhaal.

Mythos en Helden – Stephen Fry

Het ontstaan van het heelal wordt tegenwoordig verklaard door te wijzen op de Oerknal, een gebeurtenis waarbij in één enkel ogenblik alle materie is ontstaan waarvan alles en iedereen gemaakt is. De oude Grieken waren een andere opvatting toegedaan. Zij zeiden dat het niet met een knal begonnen was, maar met CHAOS.

En uit Chaos kwamen Erebos en Nyx. En Stephen Fry weet vervolgens op een hylarische wijze, in twee prachtige boeken, het ontstaan van de aarde en al haar facetten en de Olympische goden en daarna (deel 2) de helden neer te zetten. De verhalen mag je vast af en toe met een korreltje zout nemen, maar wat zou dat. De olympische goden, Zeus voorop, namen het ook allemaal niet zo heel verg nauw.

Als je een beetje interesse hebt in hoe dat nu zit met Zeus, Hera, Athene, Apollo, Mythos geeft je een rijk inkijkje in hun levens en grillen.

En dan ben je verslaafd en wil je ook nog alles weten van Herakles en zijn twaalf werken, het gulden vlies en de beste boodschutster aller tijden…. en lees je Helden / Mythos 2.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *